25-07-2014 door Paulo Soares

Fantastische wijngaarden in Portugal

Portugal is onder andere bekend geraakt om haar  wijnen. Denk hierbij aan wijnen uit de regio Minho, Douro en Bairrada. De concurrentie met andere wijnlanden is duidelijk zichtbaar in Portugal. Het land heeft veel moeite om zichzelf op wijngebied te bewijzen. Afgelopen zomer zijn mijn vrouw en ik op rondreis geweest in Portugal. Wij bezochten hierbij tientallen onbekende wijngaarden.  Wij zijn erg onder de indruk geraakt van al het moois dat wij hebben gezien. 

Quinta de Sant'Ana is hier een mooi voorbeeld van. Een relatief kleine wijngaard gebouwd door een Portugese koning in 1855.  Jaren later is deze wijngaard in handen gekomen van een Duitse baron. Inmiddels heeft de schoonzoon van deze baron de wijngaard tot een sprookjesachtig onderkomen gemaakt.

Naast kwaliteits wijnen heb je ook de standaard huiswijnen. Aangezien ik geen echte wijnkenner ben is deze kwaliteit zeker niet verkeerd. Uiteindelijk word de kwaliteit niet bepaald door de prijs, maar door andere factoren.

Naast Quinta de Sant'Ana hebben we ook een wijn coöperatie bezocht die wijnen verkoopt met een uitstekende prijs - kwaliteit verhouding.  Vergeleken bij Quinta de Sant'Ana is de sfeer totaal anders en puur gericht op de verkoop.

Ook heb ik een wijn festival bezocht (€5,=), het is een soort expositie van alle wijn uit een bepaalde regio. Je komt dan ik contact met de wijnboer zelf , die je dan precies uitlegt hoe hij zijn wijn heeft gemaakt. Heel leerzaam.

Naast zon, zee en strand heeft Portugal veel meer te bieden. Het meeste is niet te vinden via het internet.

Tip : Een zonvakantie in combinatie met een korte rondleiding is erg leuk en interessant.